27.2.17

Nova Nokia 3310

Dan pre početka mobilnog svetskog kongresa (Mobile World Congress) u Barseloni iz Nokie su stigle vesti o novim modelima telefona. Nokia je početkom godine predstavila model 6 koji se prodavao u Kini i bio odličan način da finska kompanija testira zainteresovanost korisnika za obnavljanje popularnog brenda. Od tri nova modela, jedan je (zasluženo) privukao najveću pažnju. Nostalgija je jedan od najjačih razloga koji je doveo do odluke da se najpopularniji Nokijin model 3310 redizajnira i učini aktuelnim u drugoj deceniji 21-og veka.
HMD (vlasnik brenda Nokia) u reinkarnaciji modela 3310 najveći akcenat stavlja na dve karakteristike - jednostavnost i autonomnost.
Podaci o izdržljivosti izmenljive baterije (kapaciteta 1200mAh) kod različitih operacija, izazivaju mešavinu osećanja čuđenja, zadovoljstva i divljenja. Jednim punjenjem baterije, po navodima proizvođača, moguće je razgovarati 22 sata, ili slušati MP3 muziku 51 sat ili slušati FM radio 39 sati. Ukoliko bi novu Nokiu 3310 ostavili u stanju mirovanja - takozvani "standby mod", gde bi se samo održavala veza sa baznom stanicom čekajući poziv ili poruku, telefon bi sa jednim punjenjem izdržao 31 (TRIDESET I JEDAN) dan. Pored zapanjujuće karakteristike o autonomiji, sledi sledeća važna osobina koju će ceniti svaki Nokia fan - igra Snake (zmijica).
Najpopularnija igrica sa stare 3310 dobila je potpuno novi izgled na 2.4 inčnom zakrivljenom kolor displeju rezolucije 240x320 piksela, koji ima polarizovani sloj za bolji prikaz u uslovima velike spoljne osvetljivosti. Ugrađena je kamera rezolucije dva megapiksela sa LED blicem, Micro USB i 3.5 milimetarski konektor za slušalice. Interna memorija veličine 16GB proširiva je MicroSD karticom kapaciteta do 32GB. Softver u telefonu (Nokia Series 30+) se ne može svrstati u "pametne" operativne sisteme ali će korisnicima obezbediti jednostavno korišćenje uz mogućnost pokretanja aplikacija poput Opera Mini brouzera. Nova Nokia 3310 će se proizvoditi u toploj crvenoj (Glossy), tamno plavoj (Matte), žutoj (Glossy) i sivoj (Matte) boji kućišta.

Izostanak "modernih" tehnologija poput Wi-Fi i 3G konekcije može uticati na zainteresovanost mlađe populacije. Sa izgledom jedne od ikona mobilne telefonije, sa osnovnim funkcijama proširenim multimedijalnom podrškom, po jako popularnoj ceni od 49€, uticaće da svaki nostalgičar poželi jedan primerak za sebe ili članove porodice koji su telefonirali u pokretu pre Android ere.